søndag 24. januar 2010

Modernitet - et vidt begrep

Charles Pierre Baudelaire (1821 – 1867) fransk poet, er en av de første som brukte modernitetsbegrepet og som reflekterte over hva modernitet er. Denne refleksjonen er knyttet til at han så den moderne tid - hans samtid, som grunnleggende forskjellig fra tidligere tider og erfaringer.

Jeg fant en gammel kronikk i aftenposten som jeg syntes var relevant;

Modernitet er et av de mest diskuterte begrepene i samfunnsvitenskap og kulturteori, og det lar seg ikke definere så lett. Vi kan likevel sirkle det inn ved å fastslå at det forutsetter deltakelse i verdenskapitalismen, en statsforvaltning som stiller bestemte krav og gir bestemte rettigheter til borgerne, et økonomisk system basert på kjøp og salg av arbeidskraft, samt en utstrakt pengeøkonomi i konsumsfæren - altså penger som det viktigste betalingsmiddelet. Massemedier har en sentral rolle som formidlere av informasjon til folket. I moderne samfunn foregår dessuten offentlige debatter om hvordan det gode samfunn ser ut; det finnes en nasjonal politisk offentlighet, som kan være mer eller mindre demokratisk.

Spredningen av denne typen institusjoner til fjerne strøk risikerer å bli omtalt som "vestliggjøring". I så fall bør Norge prise seg lykkelig over å ha blitt vestliggjort. Ellers ville ingen ha hørt om verken menneskerettigheter, demokrati eller velferdsstat her i røysa.
At kulturelle impulser kommer utenfra, gjør dem ikke mindre "autentiske"; både parlamentarisme og kapitalisme er etter hvert blitt grunnleggende trekk ved det norske samfunnet. Men det er faktisk ikke riktig at modernitet er mer "vestlig" enn f.eks. norsk. I gravitasjonsfeltet omkring India foregår på nittitallet en spredning av indiske kulturuttrykk; på den asiatiske siden av Stillehavet spres japansk estetikk, herunder både billedkunst, reklamespråk og rock, og østafrikansk populærmusikk har i årevis vært påvirket av jazz fra Zaïre. Amerikanisering? Vestliggjøring?

Jeg valgte dette innlegget fordi jeg forbinner vestliggjøring, industriallisering og urbanisering med modernitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar